Samsun’un coğrafi işaretli ‘Terme pidesi’ lezzetiyle birlikte mideye, görüntüsüyle de gözlere bir kez daha hitap etmekte.
Türkiye genelinde yoğun ilgiyle tüketilmekte olan ‘Samsun pideleri’ Samsunluların pazar günü sabahın ilk saatlerinden itibaren pide yeme alışkanlığı ile Türkiye’nin geneline hızla yayıldı.
Samsun deyince ilk akla Terme, Bafra ve Çarşamba pideleri gelmekte. Pidelerin yapılış şekilleri değişiklik gösterse bile aslında Samsun pidelerinin değişmeyen tek özelliği lezzetleri.
Terme pidesi; daha yumuşak ve geniş hamurunun yanı sıra da pişmiş iç harcıyla birlikte vatandaşların büyük beğenisini toplamakta.
Pidesinin yumuşak, kıyma harcının baharatsız olması ve yağ oranın en az olmasıyla birlikte Terme pidesini her yaştan kişi rahatlıkla tüketebilmekte.
Bafra pidesi Terme pidesine göre daha ince, uzun ve çıtır olurken iç harcına baharat, dışına bol miktarda tereyağ sürülmekte Çarşamba pidesi yumuşak ve kısa, iç harcı genelde çiğden fırına koyulmakta.
Her pazar, cenaze, düğün ve etkinliklerde pide yenir
Pide yemenin Samsun’da bir kültür haline geldiğini altını bir kez daha çizen 26 yıllık pide ustası Şerafet Gebesoy, “Terme pidesinin en büyük özelliği hamurunun sulu olması, geniş ince. Yumuşak ve yemesi daha kolay olduğundan müşterilerimiz Terme pidesini daha çok tercih etmekte. Samsun’da ayrıca Bafra ve Çarşamba pideleri de çok meşhur. Onlar Terme pidesine göre daha ince olmakla birlikte sert olduğundan biz Terme pidesini tercih yapıyoruz. Bafra pidesi sert olduğundan yaşlılar yemekte çok zorlanıyor, genelde gençler tercih yapıyor. Terme pidesinde böyle bir sorun yok. Genç, yaşlı herkes Terme pidesinden tüketebiliyor. Samsun’da pide bir kültürdür. Özellikle her pazar günü Samsunlular evinde hazırlamış oldukları içleri getirerek fırına verirler. Pazar gününün yanı sıra düğünlerde, cenazelerde, davetlerde mutlaka pide yenir.”
Samsun ve Türkiye’de çok tutulduğunu söyleyen Gebesoy, “Samsun’da Terme pidesi açık olarak, kapalıve, kıymalı, sucuklu, kuşbaşılı, kaşarlı, karışık gibi birçok ürünle yapılmakta. Karışık pideye kuşbaşı, sucuk, pastırma, kaşar koymaktayız. Terme pidesinin iç harcı daha önceden pişirilmiş olarak çiğ hamura konulur. Başka yörelerde pideler çiğ kıyma ve etten yapılabiliyor. Samsun merkezde çiğ harçtan yapılan pideleri pişme süresi uzadığından dolayı vatandaşlar olsun bizler de kesinlikle tercih etmiyoruz.”
Çarşamba, Terme ve Bafra pideleri de, Samsun’un coğrafi işaretli 9 yemek ürününden 3’ünü oluşturmakta.


Yorum Yazın